Khamis, 5 Jun 2014

belajar piano

pada satu saat, anda dah bosan dengan perkara yang rutin. setiap hari, bangun,  pergi kerja, makan dan tidur. jadi, cuba buat sesuatu yang berlainan daripada perkara rutin itu. anda akan rasa beberapa perubahan baru dalam hidup. seperti contoh, rekreasi, melukis, atau bermain alat muzik. 

piano adalah satu alat muzik. dan untuk menguasai dan pandai dalam bermain piano, anda perlu rajin untuk berlatih. 

perkara pertama yang perlu diketahui adalah, piano mempunyai 7 notes. iaitu ABCDEFG. Untuk mengenal notes ini, sila tengok gambar di bawah :


dan setiap notes dibahagi kepada tone dan semi tone. untuk lebih informasi, tengok sini.

perkara asas di dalam pembelajaran mengenai piano adalah scales, chord, arpeggios dalam satu atau dua octave. dalam kiraan tangan untuk 2 octave: tangan kanan adalah 3435 manakala tangan kiri 5343. 

terdapat beberapa jenis scales iaitu C major, G major, A minor atau E minor scale. setiap scale mempunyai kaedah yang berbeza untuk dimainkan. sebagai contoh, G major mempunyai F# (F sharp). scale untuk G major bermula dengan G, A, B, C, D, E, F# dan G. 

setiap scales yang dimulakan dengan satu huruf, contoh A akan juga berakhir di A. Konsep yang sama diguna pakai untuk arpeggios. cuma ada sedikit perbezaan dalam pengunaan jari. manakala, untuk A minor mempunyai G# ( G sharp) dan E major ( D# dan F#). 

untuk chord, terdapat beberapa jenis chord, chord dimainkan dalam satu, empat dan lima (i, iv, v) iaitu: 

C chord 
i(C ,E  ,G ), 
iv(F , A, C) 
v(G , B, D).

chord A minor 
i(A , C , E),
iv(D , F , A) 
v (E, G# , B), 

chord E major 
i(E , G ,B), 
iv(A , C, E) 
v(B, D#, F#).

chord perlu dimainkan di sebelah kiri dengan tangan kiri. kalau main chord dengan tangan kanan di sebelah kiri, apa jadi? tangan anda akan bersilang, otak jadi pusing.. 

anda juga perlu tahu penomboran bagi setiap jari untuk memudahkan pergerakan jari jemari anda diatas keyboard piano. sekian. 

   
Catat Ulasan

lima bahasa kasih sayang

1. pemberian hadiah 2. masa berkualiti (meluangkan masa bersama-sama) 3. beri khidmat (membantu kerja di rumah) 4. belaian fizikal...